BMV klub – Babák-Mamák Vagyunk

A baba-mama klubunk neve részben a humor kedvéért utal az autóra, de van allegorikus háttere is: mind egy úton haladunk, azonos élethelyzetben, sebesen száguldunk ide-oda cikázó gyermekeink után, fáradtságot nem ismerve megyünk előre, miközben a világ történései szinte elmosódnak körülöttünk.

Klubunk elsődleges célja biztosítani egy olyan közösséget az otthon lévő anyukáknak, ahová gyermekeikkel együtt tartozhatnak. Kapuinkat kitárjuk minden csatlakozni vágyó előtt, nincsen semmi feltétel vagy elvárás. Itt mindenki elmondhatja örömét-bánatát, nehézségét, kínlódásait – és biztos lehet benne, hogy csupa együttérző szívre talál.

Az alkalmakat azzal kezdjük, hogy megosztjuk egymással, mi történt velünk a legutóbbi találkozás óta. Itt, aki szeretne, megemlíthet valami aktuális nehézséget is, és ha tudunk, megpróbálunk tanácsot adni. Ezután mondókázunk, énekelünk a gyerekekkel, majd rátérünk a nap témájára. A téma mindig más, igyekszünk változatos, színes tematikát összeállítani. Idén beszélgettünk már például az időbeosztás technikáiról, a hordozókendőkről – a hordozásról, a szülési élményekről, környezettudatos praktikákról, meghívott szakemberrel a gyermekek mozgásfejlődéséről. Alapvetően keresztény tagokból állunk, és – bár egyáltalán nem kizáró ok, ha valaki nem az – a lelki töltetű összejövetelek is fontos részei a közösségünknek. Közös imádkozások, gyónás, dicsőítés, beszélgetések a böjtről, a vallásos életre nevelésről – és még sok másról.

Minden héten szerda délelőtt gyűlünk össze a ferences plébánián. Gyakran együtt is reggelizünk a klub előtt, egy közel lakó társunk házában, és időnként délutáni összejöveteleket is szervezünk, hogy a már óvodás vagy iskolás testvérek is részei maradjanak a közösségnek.

Nem könnyű anyának, nőnek és feleségnek lenni egy személyben. És a mai társadalomban talán különösen egyedül érezheti magát a kisgyermekével otthon levő nő. A klubunkban sok erőt merítünk egymás tanúságtételeiből, ötleteket kapunk a megosztott tapasztalatokból. Egyikünk sem tökéletes, de amikor összedobjuk a gondolatainkat, tudásunkat, ötleteinket, az már elég ahhoz, hogy bátran előretekintve száguldjunk tovább a kérdésekből és megoldásra váró feladványokból kirakott autópályán.