November 8. Évközi 31. hét, szerda

Évközi 31. hét, szerda – Lk 14,25-33

Tudjuk-e, hogy Krisztus követésének, illetve üdvösségünk elnyerésének mi a két elengedhetetlen feltétele?

Lukács evangéliumában olvastuk, hogy Jézus miként szabta meg az ő követésének elengedhetetlen feltételeit.

Az első alapfeltétel, hogy a Krisztussal való kapcsolatunk mindennél fontosabb legyen. Előfordulhat, hogy szembekerül egymással a Krisztushoz való ragaszkodásunk, és az evilági javak megszerzése, valamint a megtartása iránti vágyunk, illetve az emberek iránti érzéseink. Ezekben az esetekben vigyázzunk arra, hogy mindig Krisztus legyen az első helyen!

A második feltétel a keresztünk vállalása.

Az üdvösség elnyeréséhez Jézus mindenek fölötti szeretésére van szükség, ezzel együtt minden adottságunkra, képességünkre, minden erőnkre. Ugyanakkor mindez kevés, és elégtelen az üdvösség elnyeréséhez. Ráadásul ami egy toronyépítéshez, valamint egy hadba vonuláshoz szükséges lehet (a pénz, a fegyver, az evilági hatalom) az haszontalan, sőt akadályt is jelenthet.

Alakítsunk ki helyes értékrendet! Minden dolgot, minden kapcsolatot annak megfelelően szeressünk, hogy segít-e, vagy akadályoz-e minket Krisztus követésében.

A Jézus melletti döntésünkben nem szalmaláng lelkesedésre, nem is langyos középszerűségre van szükség, hanem megfontolt, tudatos, komoly elhatározásra, továbbá minden áldozatra kész elszántságra, valamint teljes elköteleződésre. Helyezzük Jézust mindenek fölé, minden elé! Mindennél, illetve mindenkinél jobban szeressük Őt!

Ha valakit igazán szeretünk, akkor érte minden áldozatot szívesen meghozunk, és nem érezzük, hogy ez terhet jelentene a számunkra. Ugyanígy, ha mindennél, valamint mindenkinél jobban szeretjük Jézust, akkor nem érezzük tehernek a kereszt mindennapi vállalását sem.

Mindezek mellett legyünk tudatában annak, hogy üdvösségünk nem csupán a mi ügyünk, hanem az Isten ügye is!

Bízzunk az értünk önmagát feláldozó Jézusban! Ő igazán szeret minket, ezért boldoggá akar tenni már itt a földi életünkben és majd az örök életben is, amelyet egyedül az ő követésének útján, illetve az ő segítségével nyerhetünk el.