Hamvazószerda 2024

Hamvazószerda a szent Negyvennap kezdete idén február 14-én van.

Templomunkban hamvazószerdán reggel 7 órakor és este 6 órakor lesznek szentmisék, melyek keretében hamvazásban részesülhetnek a hívek. Gyóntatás 17:45-től lesz.

Ezen a napon szigorú böjt van, vagyis a 18 és 60 év közötti híveknek csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk, valamint 14 éves kortól húst nem szabad fogyasztani. A hústilalom a nagyböjt minden péntekére érvényes!

Hamvazószerdán az egyház a híveket az élet mulandóságára emlékezteti és bűnbánatra szólítja fel. 1091-ben Beneventóban tartott zsinaton II. Orbán pápa a bűnbánat látható jeleként elrendelte a hívek számára a hamvazkodást. A pap az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával keresztet rajzol a hívek homlokára, miközben ezt mondja: Emlékezzél, ember, hogy porból lettél és porrá leszel, vagy Térj meg, és higgy az evangéliumban .

A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mert a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmeztet, de mivel régen mosószer és szappan alapanyaga is volt, ezért egyszerre jelképe a gyásznak és a tisztaságnak.

A negyvennapi böjtnek is nevezett nagyböjt hamvazószerdán kezdődik, és nagyszombat délig tart, de az egyház tanítása szerint pusztán a testi böjt nem elég, az önmegtartóztatást más tekintetben is gyakorolni kell.

Nagyböjti naptár – szentírási olvasmány, elmélkedés indító gondolat, ötlet a napi jócselekedetre.