Április 15. Húsvét 3. hete, hétfő

Húsvét 3. hete, hétfő – Jn 6,22-29

Miért érdemes hinni Jézusban?

A kezdő kérdésre mindegyikünknek egyénileg szükséges megadni a választ. Továbbá azokra a kérdésekre is, hogy mit várunk Jézustól, illetve mit jelent számunkra a Benne való hit?

A legértékesebb, legszebb személyes kapcsolatok szilárdságát, valamint tartósságát az biztosítja, ha ezek mindegyik fél számára kölcsönösen hasznosak, előnyösek. Ez fontos szempont még a gazdasági, illetve kereskedelmi területen, továbbá a nemzetközi kapcsolatokban is. Legfőbb világi vezetőinktől elvárjuk, hogy értékelvű politikát folytassanak a közösség tagjai javára.

Vannak, akik azt gondolják, hogy azért érdemes hinni, mert biztonságot ad (eligazít az Élet dolgaiban). A hit a jó barátságoknak, a jó házasságnak a biztosítéka (mert lehet egymásban bízni, lehet egymásra számítani).

Mások szerint az érzelmi, valamint a szellemi értékek miatt érdemes hinni. Vagy azért, mert hitünk gyümölcseként eltölt minket a kegyelem és az erő, mint István diakónust, vagy mert hitünk gyümölcseként eltölt minket Krisztus békéje, amit Ő megígért nekünk.

A mai evangéliumban Jézus felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ne azért keressék Őt, mert jóllaktak a Tőle kapott kenyérrel, hanem: „olyan eledelért fáradozzatok, amely… megmarad az örök életre”.

Figyelemre méltó a Jézust kereső tömeg kérdése: „Mit tegyünk, hogy Istennek tetsző dolgot cselekedjünk?” Jézus válasza: „Istennek az tetszik,… ha hisztek abban, akit küldött”.

Jézus feltárja előttünk Isten velünk kapcsolatos szándékát, illetve azt is, hogyan valósíthatjuk meg Isten akaratát. Az Élet Kenyerére, az örök életre szóló eledelre, valamint a Benne való hit fontosságára irányítja a figyelmünket. A Jézusban való hit útján elindulva, aztán Jézust követve, Vele táplálkozva juthatunk el mennyei Atyánkhoz.

Főleg az örök élet ajándéka miatt érdemes hinni Krisztusban, illetve Krisztusnak. Nagyon találóan mondta Péter apostol: „Uram, kihez mennénk? Tiéd az örök életet adó tanítás” (Jn 6,68).

Arra a kérdésre, hogy miért érdemes hinni Krisztusban, azt is válaszolhatjuk, hogy Istent nem az ajándékai miatt szeretjük, hanem Önmagáért. Szent Ágoston megfogalmazása szerint: „a szeretet jutalma maga a szeretett személy”.

Nincs annál nagyobb érték, mint hogy örökké tartó (vagyis soha meg nem szűnő) szeretetkapcsolatban élhetünk a Szentháromsággal. Nem akárki ajánlotta fel nekünk a szeretetét, hanem a világ minden kincsénél nagyobb, minden értéket magában hordozó, a mindent teremtő Isten ajánlotta fel határtalan szeretetét. Ráadásul az Istennel együtt létesített szeretet-kapcsolataink is maradandóak, egyszersmind boldogok lesznek. Talán emiatt a legérdemesebb hinni Jézusban, Isten szeretetében, illetve ezért érdemes szeretni Istent.