Polgári Máté ferences testvérünkre emlékezve

Megrendülve, de a feltámadás hitéből fakadó reménnyel adjuk hírül, hogy

Polgári András Fr. Máté OFM
ferences szerzetes, életének 59., szerzetességének 31. évében
2024. május 27-én elhunyt.

Máté testvér 1966. január 19-én született Budapesten. Tizenkét évesen találkozott először az élő krisztushittel és Egyházzal az albertfalvi plébánián, ahol a Keglevich István atya vezette ifjúsági közösség lelkes tagja lett. Így volt alkotó résztvevője annak a „Napfivér, Holdnővér” c. előadásnak is, amely során egész életére szólóan szívébe vésődött Assisi Szent Ferenc példája és lelkisége. 1984-ben érettségizett a Budai Nagy Antal Gimnáziumban, majd számítástechnikát tanult és tanított, eleget téve közben a kötelező sorkatonai szolgálatnak. 26 évesen lépett a Kisebb Testvérek Rendjébe, ahol 1993-ban elsőfogadalmat, majd hat évvel később örökfogadalmat tett.

1995-től tíz éven át a pasaréti rendházban élt, ahol teológiai tanulmányai mellett hamar bekapcsolódott a plébánia életébe hittancsoportvezetőként. Embersége, humora, a másik iránti figyelmes nyitottsága lelki mélységgel és érzékenységgel párosult. Evangelizációs tevékenységét a kezdetektől gazdagította fotós munkálkodása, így amerre szolgált, azon a helyen előbb-utóbb egy fotólabor is létrejött. Ebbéli mesterségét megszerettette számos fiatallal, többeket elindított ezen a pályán, megosztva közben életszeretetét és Krisztusba vetett hitét. 1999-től hitoktató a Szent Angéla Iskolában, majd 2003-tól a szentendrei Ferences Gimnáziumban. Csaknem háromévtizedes hűséges szolgálatának betegsége vetett véget.

2022-ben a gyógyulás és egy új kezdet reményében költözött Esztergomba, ahol egészségi állapota eleinte javult, de az utóbbi hónapokban romlott és egyre több fájdalommal járt, amelyeket türelemmel viselt, mígnem május 27-én este, rendtársai látogatása után néhány órával, szentségekkel ellátva elhunyt.

Máté testvérért 2024. június 18-án,
a budapesti Országúti Ferences Plébániatemplomban
10:30-kor napközi imaórát imádkozunk,
11 órai kezdettel szentmisét mutatunk be,
majd ezt követően kerül sor a temetésre a rendház kriptájában.

Adj, Uram, örök nyugodalmat neki!