Augusztus 24. csütörtök, Szent Bertalan apostol

Augusztus 24. Szent Bertalan apostol – Jn 1,45-51

Vágyódunk-e személyes kapcsolatra Istennel?

A mai evangéliumban szereplő Natanael nem más, mint a későbbi Bertalan apostol, egy a tizenkettő közül. Az ő személyét a keresztény hagyomány a kezdeti időktől fogva azonosította a ma ünnepelt Szent Bertalan apostollal.

Natanael kérdésére, hogy Jézus honnan ismeri őt, azt a választ kapta, hogy: „Még mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak a fügefa alatt”. Számára ez volt a jel, hogy Jézus az Isten küldötte, akit vártak. Mert rajta kívül egyedül csak az Isten tudhatta, hogy mi történt vele „a fügefa alatt” Fülöp érkezése előtt. Ez Natanael személyes titka maradt.

Jó tudni, hogy Jézus minket is jobban ismer, mint mi saját magunkat. Amikor hivatásunkat keressük, akkor az igyekezetünk egy világ kezdete óta tartó isteni előkészületbe ágyazódik bele! Az Úr szemmel tartja érlelődésünket, értékeli erőfeszítéseinket! Kezdettől fogva Ő vonz, hogy miután mi megtettünk minden tőlünk telhetőt az ő keresésében, a megfelelő pillanatban elénk álljon és így szóljon: „Én vagyok az, akit te keresel”.

Jézus nemcsak találkozni szeretne velünk, hanem együtt akar lenni velünk (nemcsak a földi, hanem az örök életben is). Merjük rábízni életünket Istenre, aki a legjobbat és a legnagyobbat akarja adni nekünk (Önmagát)!