Október 12. Évközi 27. hét, csütörtök

Évközi 27. hét, csütörtök – Lk 11,5-13

Ha csak egyetlen dolgot kérhetnénk Istentől, mi lenne az?

Jézus sokszor biztatott a kitartó kérő imára. A Miatyánkban is kizárólag kéréseket sorol fel. Azt is mondta, hogy „Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek.” (Mt 6,7) – Múlt vasárnap a szentmisében úgy könyörögtünk, hogy „Te mindig többet adsz nekünk, mint amit megérdemlünk és kívánhatunk. Amit már kérni sem merünk, add meg túláradó atyai jóságodból!”

A mai evangéliumi részletben Jézus nemcsak azt mondja, hogy „kérjetek”, hanem azt is, hogy „keressetek és zörgessetek!” Rögtön hozzátette: „Mert mindaz, aki kér, kap, aki keres, az talál, és aki zörget, annak ajtót nyitnak.” A hármas beosztás különböző élethelyzetekre utalhat, de egyúttal fokozást is tartalmaz. Kérjük azt, amiről úgy gondoljuk, hogy szükségünk van rá. Ha nem találjuk (akár a helyes utat), akkor szükséges keresnünk. Ha pedig nem kapjuk meg mindjárt, amit kérünk, akkor zörgessünk!

Vajon milyen okai lehetnek annak, ha Isten nem teljesíti azonnal a kérésünket?

  1. Isten mindig meghallgatja kérésünket, de nem akkor és nem úgy teljesíti, ahogyan várnánk. A kérő imával és annak nem teljesítésével nevelni akar minket.
  2. Lehet, hogy a kérés teljesítése nem válna üdvösségünkre. Ezért érdemes újra és újra megvizsgálni, hogy valóban Istennek tetsző és üdvös dolog-e, amit kérünk. Jézus a mindennapi szükségleteken túl elsősorban nem anyagi javakra gondolt. A legtisztábbnak tetsző vágyunkat is érdemes felajánlanunk az Úrnak, hogy tisztítsa meg a titkos önzés szennyétől.
  3. Lehet, hogy nem is annyira nélkülözhetetlen az, amit kérünk. Talán nem veszélyeztetné üdvösségünket, de Isten elsősorban a nagyobb szeretetre akar vezetni. Pál apostol kérését sem teljesítette, azért, hogy ne bízza el magát: „Elég neked az én kegyelmem.” (2Kor 12,9)
  4. Esetleg nagyobb állhatatosságra van szükségünk, Isten a nagyobb bizalomra akar nevelni. Jó és hasznos, amit kérünk, csak ki kell tartani az érte való könyörgésben, aztán majd meg fogjuk kapni. Akkor jobban fogunk örülni neki, illetve jobban megbecsüljük.
  5. Lehet, hogy nem megfelelő lelkülettel imádkoztunk. Talán egyre türelmetlenebbül követelődzni kezdtünk, mintha járna nekünk az, amit Isten csak ingyenes ajándékba adhat. Tehát alázattal könyörögjünk!
  6. Nagyon fontos a mai evangélium záró mondata, hogy „az Atya leginkább a Szentlelket adja azoknak, akik kérik tőle”. Isten nemcsak különféle ajándékokat akar adni, hanem minden ajándékában önmagát akarja adni az embernek, mégpedig egészen és teljesen.
    Idősödő korunkban Isten (esetleges kéréseink ellenére) fokozatosan minden földi ajándékát visszaveszi tőlünk, még a legszükségesebbeket is: erőnket és egészségünket, járóképességünket, hallásunkat, szemünk fényét (= látásunkat), sőt még a gondolkodásunkat, a memóriánkat is, és már csak Ő marad meg nekünk.
  7. A legszükségesebbet: az üdvösséget szükséges kérnünk tőle magunk és szeretteink számára.